Home

La Comunitat el juliol de 1936 era poc numerosa. Estava formada per set claretians Alguns van obtenir la palma del martiri. Són Frederic Vila Bartrolí, Jaume Mir Vime i Antoni VIlamassana Carulla. Els tres amb els quatre de la Selva del Camp, Antoni Capdevila Balsells, Sebastià Balsells Tonijuan, Pau Castellà Barberà i Andreu Feliu Bartomeu formen el grup de Set Claretians de Tarragona inclosos en el Procés de l’Arquebisbat.

____________________________

____________________________

Sebastià Balsells Tonijuan va néixer el dia 3 de desembre de 1885, a la Fuliola, província de Lleida, comarca de l’Urgell. El G. Sebastià Balsells va heretar dels seus bons pares Baltasar i Bonaventura moltes qualitats naturals i sobretot va veure en ells uns pares cristians que el van ajudar des de petit a créixer en la fe. Sebastià va tenir cinc germans més. Silvèria va escollir la vida consagrada i fou religiosa filipense. Antoni va ingressar a la Congregació Claretiana, fou missioner a Fernando Poo i després un predicador molt apostòlic per terres de Catalunya. Andreu va professar com a Germà Coadjutor Claretià i va ser destinat al Brasil. Amarat d’aquestes vivències tan cristianes Sebastià va seguir també la vocació religiosa, i amb el consentiment dels seus pares va ingressar a l’ Institut dels Missioners del Cor de Maria. Va entrar al Postulantat de Barbastre, on va seguir els estudis durant tres anys. Va preferir ser missioner claretià com a Germà Coadjutor. De Barbaastre va passar a Cervera i de Cervera a Vic, on va professar el 19 de març de 1902. Tenia unes qualitats molt notables per a professor de pàrvuls en els col•legis claretians, als què fou destinat: Cervera, La Selva del Camp i Xàtiva. La seva vida de pietat es manifestava en el servei als germans de Comunitat, en l’alegria espiritual que feia sensible amb els seu bon humor i en les pràctiques de devoció molt cordials amb Jesucrist i amb la Mare de Déu, com l’Eucaristia, el Via Crucis i el Sant Rosari cada dia. El seu apostolat com a professor va ser molt notable especialment en el Col•legi Claretià de Xàtiva. Era un veterà religiós dedicat a l’ensenyança. L’any 1932 el Col•legi fou assaltat i la Comunitat va haver de fugir. Van tornar aviat fins el mes de març de 1936 que foren obligats a abandonat definitivament la ciutat. El G. Sebastià a Xàtiva tenia molts alumnes que l’estimaven i li agraïen la seva dedicació generosa a la seva formació. Una família amiga el va acollir uns dies. Després passà a la nova fundació del Grao, i d’allí els superiors el van destinar a la Selva del Camp. La Comunitat de la Selva es va haver de dispersar el 20 de juliol de 1936. I el G. Sebastià ve tornar al Grao. Tampoc aquí hi havia seguretat. I va determinar refugiar-se aq casa seva de Fuliola. La reacció a casa fou una barreja de joia i d’inquietud.
Sebastià continuava essent el que sempre havia estat: senzill, bondadós, profundament espiritual. Era molt amant de la Mare de Déu, i passava llargues estones amb el sant rosari a les mans.
El dia 15 d’agost, festa de l’Assumpció de la Mare de Déu, parlant amb la seva germana de la violència de la persecució religiosa, el G. Sebastià li va dir que donar la vida per Crist li semblava com un ideal sublim. Era un pressentiment, perquè cap a les tres de la matinada, un grup d’uns 8 milicians, va trucar la porta. Van entrar i van dir al religiós que s’havia de presentar al comitè de Tàrrega. El Germà Sebastià Balsells, no sense una ombra de neguit, va sortir amb ells camí d’Agramunt.
Una mica desconcertat, els preguntà clarament: –Vosaltres em conduïu a la mort, oi? I amb la mateixa claredat li van respondre: –Sí.
El Germà Sebastià Balsells es tragué el sant rosari de la butxaca i començà a resar en silenci, acompanyat dels pistolers fins a la serra d’Almenara. Entre el quilòmetre 17 i 18, els milicians el lligaren i li descarregaren 8 trets. La darrera pregària del G. Sebastià pogué ser: “Pregueu per nosaltres ara, a l’hora de la meva mort. Amén.”

____________________________________

Juliol
24 juliol 1936: Antoni Capdevila Balsells

29 juliol 1936: Jaume Mir Vime

Agost

15 agost 1936: Sebastià Balsells Tonijuan
25 agost 1936: Antonio Vilamassana Carulla-JS

Octubre

26 octubre 1936: Pau Castellà Barberà

26 octubre 1936: Andreu Feliu Bartomeu

Novembre

11 novembre 1936: Frederic Vila Bartrolí

Deixa un comentari