Home

La Comunitat el juliol de 1936 era poc numerosa. Estava formada per set claretians Alguns van obtenir la palma del martiri. Són Frederic Vila Bartrolí, Jaume Mir Vime i Antoni VIlamassana Carulla. Els tres amb els quatre de la Selva del Camp, Antoni Capdevila Balsells, Sebastià Balsells Tonijuan, Pau Castellà Barberà i Andreu Feliu Bartomeu formen el grup de Set Claretians de Tarragona inclosos en el Procés de l’Arquebisbat.

____________________________

___________________________

El P. Jaume Mir Vime era fill de Ciutadilla, província de Lleida i comarca de l’Urgell. Hi va néixer el dia 22 de desembre de 1889. Els seus pares Jaume i Filomena eren uns exemplars cristians. Van tenir dos fills i quatre filles. La més petita va ser religiosa Carmelita de la Caritat. Jaume va estudiar dos anys en el Seminari Conciliar de Tarragona. Ho va haver de deixar quan va morir la seva mare. Més tard va ingressar en el Postulantat claretià de Barbastre. El va rebre el Beat Felipe de Jesús Munàrriz. El dia 18 d’agost de 1906 es va traslladar al Noviciat Claretià de la Universitat de Cervera amb els seus condeixebles i Començà el Noviciat, dirigit pel P. Mariano Fernández. El 25 d’agost de 1907 professà en la Capella Reial com a Claretià. Acabada la carrera fou ordenat sacerdot el dia 20 de juliol de 1915 a Solsona pel Bisbe Valentí Comellas.
L’apostolat del P. Jaume Mir fou la càtedra. Especialista en ciències exactes, va ser un professor molt brillant de Metafísica. El record dels seus alumnes a Cervera (1915-1925), a Solsona (1925-1932) i a Tarragona (1932-1936) és d’un professor excepcional. Els superiors van enviar el P. Jaume Mir a les Universitats de Friburg, de París i de Roma. El P. Mir va obtenir les màximes qualificacions en els seus estudis. I gràcies als seus coneixements, va poder millorar el nivell científic tant dels Col•legis claretians com del mateix Seminari Conciliar de Tarragona des de 1932, quan va suplir el P. Josep Puigdessens. El. P. Jaume Mir va treballar en altres ministeris. predicador, confessor, director de tandes d’exercicis, director d’associacions, i encarregat de la nombrosa Arxiconfraria del Cor de Maria. Sempre va tenir molta acceptació.
El P. Jaume Mir Vime formava part de la Comunitat Claretiana de Tarragona el mes de juliol de 1936. Aquella primera quinzena de juliol havia predicat Exercicis Espirituals a les Germanes Carmelites de la Caritat en el seu Col•legi de l’Espluga del Francolí. Durant aquests Exercicis va fer moltes referències a la possibilitat de donar testimoniatge de la pròpia fidelitat a la Causa de Jesús. Els posava com exemple l’amor a Jesucrist dels primers cristians quan dnaven per Ell la pròpia vida. I assegurava a les religioses que aquelles escenes de dolor i heroisme dels primers cristians es repetirien en el nostre temps.
Els Exercicis van començar el dia 17 de juliol i van acabar truncats els dia 21 al migdia, quan van veure que la porta del Col•legi estava ocupada per sentinelles. El P. Mir, després de dinar, va prendre el Santíssim Sagrament i el va portar a la casa veïna del capellà. El P. Mir, després de dinar, va prendre el Santíssim Sagrament i el va portar a la casa veïna del capellà. El dia 22 totes les religioses van haver d’abandonar el Col•legi. Quatre d’elles es van refugiar també a la casa del capellà. I el P. Mir encara els va predicar algunes sermons.
El P. Mir els dies que va ser a la casa del capellà des del dia 21 al 27 passava moltes hores a la seva habitació fent oració i llegint la Vida de Jesús. El dia 27 va saber que el Comitè de l’Espluga del Francolí havia donat passis als religiosos paüls. El dia 28 ell també ho va intentar. Li van concedir el passi que demanava per tornar a Tarragona.
Però a mitjanit els del Comitè li van dir que tornés el passi, perquè valia per al dia que li havien concedit. Al dia següent 29 el P. Mir va tornar a demanar el passi. Li van respondre que calia anar a Montblanc. Va pujar al cotxe del Comitè. I el mateix dia 29 fou assassinat en el turó de l’Oliva de Tarragona. Consta en el Sumari n. 164 del registre de defuncions de la ciutat, de 29 de juliol de 1936. Es va fer l’autòpsia poques hores després. Portava algunes pertinences per a identificar-lo: Breviari amb el seu nom, una epacta, dos mocadors numerats, i una relíquia del P. Claret, entre d’altres. El cos del P. Mir fou enterrat en el cementiri de Tarragona. No s’ha pogut saber el lloc per a recuperar-lo.
______________________________

Juliol
24 juliol 1936: Antoni Capdevila Balsells

29 juliol 1936: Jaume Mir Vime

Agost

15 agost 1936: Sebastià Balsells Tonijuan
25 agost 1936: Antonio Vilamassana Carulla-JS

Octubre

26 octubre 1936: Pau Castellà Barberà

26 octubre 1936: Andreu Feliu Bartomeu

Novembre

11 novembre 1936: Frederic Vila Bartrolí-XC

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s