Home

La Comunitat el juliol de 1936 era poc numerosa. Estava formada per set claretians Alguns van obtenir la palma del martiri. Són Frederic Vila Bartrolí, Jaume Mir Vime i Antoni VIlamassana Carulla. Els tres amb els quatre de la Selva del Camp, Antoni Capdevila Balsells, Sebastià Balsells Tonijuan, Pau Castellà Barberà i Andreu Feliu Bartomeu formen el grup de Set Claretians de Tarragona inclosos en el Procés de l’Arquebisbat.

____________________________

____________________________

Frederic Vila Bartrolí va néixer al municipi del Brull, província de Barcelona, comarca d’Osona, el dia 3 de març de 1884. La casa pairal -el Boscàs- era una de les més importants de tota la vall de la Castanya. Aquells anys aquest llogaret del Montseny tenia moltes altres cases, on la seva gent vivia dels productes d’una terra, del carbó, de la fusta i del bestiar.
Els pares de Frederic es deien Antoni i Dolors. Van educar els seus fills en la fe cristiana que ja es respirava en aquesta vall de la Castanya des de molt abans de 1082, any de la consagració de l’església de Sant Cristòfol que la presideix. Fruit d’aquesta educació va ser la vocació claretiana de Frederic i del seu germà Modest i la de tres germanes que van optar per prendre l’hàbit de les Dominiques del P. Coll.
Frederic després de passar la seva infància a Tona, ingressà al seminari de Vic per passar posteriorment a estudiar amb els claretians. Va ser ordenat el 1907, i l’any següent ja feia de professor d’història natural a la Universitat de Cervera fent, més tard, de professor de sagrades escriptures. El 1917 va ser destinat a Solsona com a catedràtic de ciències naturals, i més tard va ser també professor de grec i d’hebreu i de teologia moral. Durant anys va ser membre del Govern provincial de Catalunya dels Claretians.
Al llarg de la seva estada a Solsona treballà en les campanyes arqueològiques que dirigia Serra i Vilaró. A la Universitat de Cervera, renovà i impulsà el Museu d’Història Natural, a més de redactar i publicar, l’any 1923, un llibre de força repercussió: Reseña histórica de la Universidad de Cervera, reeditat l’any 1981 amb un pròleg del pare Miquel Batllori, que resulta, encara avui, una obra d’obligada consulta. Citar aquí tots els seus llibres i escrits significaria fer una llista massa llarga. El 1913 ja havia escrit Elementos de Historia Natural i va redactar diverses biografies del pare Claret, a banda de recollir tots els seus escrits i publicacions. Els estius, aprofitant les vacances, els passava a la Casa Mare dels Claretians, a Vic, ordenant l’Arxiu Pairal.
Durant la seva fecunda però curta vida, va col•laborar en diverses publicacions de caire religiós i històric. Va participar també en la recollida de mots per a l’obra del Diccionari, primer sota la direcció de Mn. Alcover i més tard del centellenc Pere Barnils, amic d’infància del temps de Tona.
Dotat d’una gran voluntat i memòria, va sorprendre, segons van escriure companys seus de l’època d’estudiant, la seva intel•ligència curulla de coneixements de tot tipus, la seva tasca com a religiós i investigador, i la gran activitat cultural que va arribar a desenvolupar.
A més de ser catedràtic a Solsona i Cervera, també ho fou de la Universitat Pontifícia de Tarragona, on va ser destinat els darrers anys de la seva vida. L’any 1936 va ser cridat a Roma, però els fets d’aquell estiu impediren la seva marxa.
El 24 de juliol de 1936 va ser empresonat, primer al vaixell “Cabo Cullera”, ancorat al port de Tarragona, convertit en presó flotant. Més tard va ser traslladat a un altre vaixell presó, el “Río Segre”.
La matinada del dia 11 de novembre de 1936 fou portat a la paret del cementiri del poble de Torredembarra, on va ser executat juntament amb 23 sacerdots i religiosos que estaven presos amb ell. Agustí Duran i Senpere, aleshores funcionari de la Generalitat de Catalunya i amic seu del temps que estava a la Universitat de Cervera, aconseguí una ordre de llibertat que arribà massa tard.
El 21 de juny de 1959 les seves restes van ser traslladades i enterrades en una capella de l’església del Sagrat Cor de Tarragona. Xavier Cateura, de qui són aquestes cites biogràfiques, té preparat un estudi profund d’aquest intel•lectual de la Castanya: Frederic Vila i Bartrolí.
_________________________
Juliol
24 juliol 1936: Antoni Capdevila Balsells

29 juliol 1936: Jaume Mir Vime

Agost

15 agost 1936: Sebastià Balsells Tonijuan
25 agost 1936: Antonio Vilamassana Carulla-JS

Octubre

26 octubre 1936: Pau Castellà Barberà

26 octubre 1936: Andreu Feliu Bartomeu

Novembre

11 novembre 1936: Frederic Vila Bartrolí-XC

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s