Home

La Comunitat el juliol de 1936 era poc numerosa. Estava formada per set claretians Alguns van obtenir la palma del martiri. Són Frederic Vila Bartrolí, Jaume Mir Vime i Antoni VIlamassana Carulla. Els tres amb els quatre de la Selva del Camp, Antoni Capdevila Balsells, Sebastià Balsells Tonijuan, Pau Castellà Barberà i Andreu Feliu Bartomeu formen el grup de Set Claretians de Tarragona inclosos en el Procès de l’Arquebisbat.

____________________________

____________________________

Antoni Capdevila Balsells era fill de l’Espluga Calba, on va néixer el dia 27 de febrer de 1894. Els seus pares es deien Antoni i Filomena. El van batejar el mateix dia del seu naixement. Als 11 anys va ingressar en el Postulantat Claretià de Barbastre. Més tard va fer el Noviciat a Cervera i va professar el dia 8 de desembre de 1910 com a Germà Coadjutor. El Germà Antoni Capdevila era un veritable tresor dintre de la vida de comunitat: Per la seva serietat i la seva fidelitat mereixia la confiança total dels superiors i dels seus germans. Va treballar molts anys en la secció de sastreria, i després en l’ensenyament en els Col•legis d’externs de la Congregació Claretiana. Molt treballador, sempre fi en les formes i molt formal en el tracte es guanyava el cor de tothom.
Quan va arribar el juliol de 1936 el G. Antoni Capdevila pertanyia a la Comunitat de la Selva del Camp, de la província de Tarragona, comarca del Baix Camp. Era el responsable de la sastreria. Arribada la persecució religiosa va ser molt sol•lícit per salvar alguns interessos de la Comunitat. Des d’una residència no llunyana va veure cremar el convent i l’església. I el dia 23 de juliol la seva caritat germanívola el va fer valent per emportar-se en un cotxe a Reus un religiós molt vellet i col•locar-lo en l’Asil de les Germanetes del Pobres. El dia 24 va tornar a La Selva. I va projectar un viatge a Montblanc amb la intenció de recórrer després caminant els 14 quilometres que hi ha fins a Mollerussa per passar un temps amb la seva família. Va pujar al tren sense novetat. Però quan va arribar a Vimbodí el tren va parar una llarga estona.
El G. Antoni Capdevila va ser detingut cap a les onze del matí. El van portar al local del Comitè i va confessar que era religiós. Per això fou condemnat a mort.
Sotmès a un registre molt minuciós no va voler que li prenguessin els rosaris, les medalles i els escapularis que portava al coll, perquè volia morir amb ells. Passades unes dues hores el van fer sortir al carrer i caminar per la carretera amb direcció cap a Lleida. Anava amb mànigues de camisa i amb les mans juntes davant el pit.
Arribats a uns cinquanta metres del poble i passada ja la via del tren, el van fer parar. El G. Antoni Capdevila va veure que l’anaven a matar i va demanar uns minuts per encomanar-se a Déu.
Acabada la seva oració, que va fer amb el cap descobert, es va adreçar amb naturalitat als seus assassins i els va dir que podien disparar. Va rebre la descàrrega de cara als mateixos assassins, els va perdonar i va morir proclamant la seva fe en Jesucrist. Durant tota la tarda del dia 24 de juliol moltes persones del poble van visitar el cadàver del G. Antoni Capdevila, perquè el consideraven màrtir de Crist. Algunes van agafar pedres tacades amb la sang del màrtir per guardar-les devotament. El cadàver va ser retirat cap el vespre i portat al cementiri. Va ser sepultat a terra.
Uns anys més tard les despulles del Germà Antoni Capdevila van ser traslladades al Mausoleu Claretià de Cervera, i de Cervera a l’església de Sant Agustí, R. Vella 10, de Tarragona, on descansen al costat de les del P. Frederic Vila Bartrolí.
__________________________________

Juliol
24 juliol 1936: Antoni Capdevila Balsells

29 juliol 1936: Jaume Mir Vime

Agost

15 agost 1936: Sebastià Balsells Tonijuan
25 agost 1936: Antonio Vilamassana Carulla-JS

Octubre

26 octubre 1936: Pau Castellà Barberà

26 octubre 1936: Andreu Feliu Bartomeu

Novembre

11 novembre 1936: Frederic Vila Bartrolí-XC

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s